Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Dzīvesvietu keramikas kolekcijas no dzelzs laikmeta līdz jaunajiem laikiem

LNVM arheoloģiskās keramikas kolekcijās glabājas pāri par miljons māla trauku lausku, ko cilvēki izgatavoja no senākā dzelzs laikmeta (500. g. p. m. ē.) līdz jaunajiem laikiem (17. gadsimts), un apmēram pusmiljons krāsns podiņu fragmentu, kuru izgatavošana sākās viduslaiku beigu posmā. Keramikas atradumi ir viens no daudzskaitlīgākajiem senlietu veidiem, ko ir atstājuši senie cilvēki. Tie ļauj ieraudzīt to darinātāju un lietotāju gaumes izjūtu, amatniecības prasmes un kontaktus ar tuvākām un tālākām kultūrām. Keramikas kolekcijas aptver visu Latvijas teritoriju un tiek glabātas pēc lausku izcelsmes/atraduma vietas konkrētās apmetnēs, pilskalnos, pilīs un pilsētās.

Lielākā daļa arheoloģiskā materiāla līdz mūsdienām ir saglabājusies fragmentāri, taču daļu trauku ir bijis iespējams restaurēt, atgriežot tos sākotnējā izskatā. Šajā ziņā īpaši izceļas Āraišu ezerpils keramikas kolekcija – pateicoties specifiskajiem senvietas apstākļiem, kā arī arheologu un restauratoru darbam, līdz mūsdienām ir saglabājušies 82 veseli trauki.

Skaitliski vislielāko vienas dzīvesvietas krāsns keramikas kolekciju veido Cēsu pils krāsns podiņi ar 24 tūkstošiem fragmentu. Šie podiņi pārstāv vairākus mākslas stilus – to vidū ir atrodami gan 15. gadsimta vēlās gotikas, gan 17. un 18. gadsimta baroka paraugi.

Kolekcijas galvenā glabātāja Alise Gunnarssone

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Iepriekšējā lapa Nākamā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.