Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Vidzemes dzelzs laikmeta līdz agro jauno laiku kolekcija

Vidzemes dzelzs laikmeta, viduslaiku un jauno laiku kolekcijā iekļautas kādreizējos Cēsu, Madonas, Valkas un Valmieras apriņķos arheoloģiskajos izrakumos atrastās senlietas un to savrupatradumi. Kolekcijā esošo senlietu hronoloģiskie ietvari ir no pēdējiem gadsimtiem pirms Kristus līdz 19. gadsimtam. Kolekciju veido latgaļu, nedaudz lībiešu un vendu, kā arī baltu (Ziemeļlietuvas-Dienvidlatvijas) uzkalniņkapu ar akmeņu riņķi un Baltijas somu akmeņu krāvumu senkapu kultūras pieminekļu senlietas.

No agrā dzelzs laikmeta kā izcilākās minamas Jaunburtnieku Sauliešu, Baizkalna Upmaļu un Mūru, Taurenes Gailīšu akmeņu krāvumu kapulauku senlietu kolekcijas. Latgaļu un sēļu etniskās vēstures izpratnei nozīmīgas ir agrā dzelzs laikmeta un vidējā dzelzs laikmeta pirmās puses Kārļu Simtēnu, Sāvienas sila, Vecpiebalgas Ezēnu uzkalniņkapu ar akmeņu riņķi kolekcijas. Vidzemes latgaļu kultūru raksturo plaši pētīto Priekuļu Kampu-Ģūgeru, Drabešu Liepiņu, Ērgļu Jaunāķēnu vidējā dzelzs laikmeta beigu un vēlā dzelzs laikmeta senkapu kolekcijas. Skaitliski neliela, bet latgaļu etniskās vēstures izpratnei būtiska ir Vecpiebalgas Kalna Bricu un Ezerbricu senkapu kolekcija. Labu arheoloģiskā tekstila paraugu dēļ īpaša ir nelielā Kārļu Ainavas kapulauka kolekcija. No šī laika dzīvesvietām izcilākā ir Āraišu ezerpils izrakumu kolekcija, kas ar daudzajiem labas saglabātības koka priekšmetiem vispilnīgāk parāda seno latgaļu dzīvi vēlā dzelzs laikmeta sākumposmā.

Plašas senlietu kolekcijas ir iegūtas pētītajās viduslaiku mūra pilīs: Cēsīs, Valmierā (daļa), Āraišos, Alūksnē. Šo kolekciju vidū izceļama Cēsu mūra pils kolekcija – ar apmēram 10 000 senlietām tā ir lielākā un nozīmīgākā šāda veida kolekcija Baltijā. Izrakumos iegūtā bruņu kolekcija ir viena no izcilākajām arheoloģiskajām bruņu kolekcijām Eiropā. Savukārt Veselavas viduslaiku kapsētas senlietu kolekcija ir no visplašāk pētītās lauku kapsētas Latvijā.

Kolekcijā glabājas vairāki sudrablietu depozīti, kuru vidū izceļams Vestienas Lejaslepju sešu sudraba kaklariņķu depozīts.

Kolekcijas galvenā krājuma glabātāja Ilze Mālkalniete

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Iepriekšējā lapa Nākamā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.