Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Apģērba un tekstila kolekcija

LNVM apģērbu un tekstila kolekcija ir lielākā tradicionālo tautas tekstiliju kolekcija, kas ir bijis un turpina būt pamats mūsdienās zināmo priekšstatu izveidei par latviešu un lībiešu apģērbu. Kolekcijā glabājas teju 25 000 priekšmetu.

Kolekciju veido divas lielas priekšmetu grupas. Pirmā grupa ir sieviešu un vīriešu apģērba sastāvdaļas un piederumi, to paraugi un daļas, kā arī apavi, kopskaitā aptuveni 21 000 priekšmetu. Tā raksturo zemnieku un zvejnieku apģērbu mūsdienu Latvijas teritorijā, sākot ar 18. gadsimtu.

Otra kolekcijas daļa ir telpu un sadzīves tekstilijas – kopskaitā gandrīz 4000 priekšmetu. Līdzīgi kā apģērbs, arī mājās darinātie ikdienas iedzīvei nepieciešamie tekstila priekšmeti liecina par ilgstoši saglabātajām un no paaudzes paaudzē pārmantotajām amata prasmēm, izkopto raksturīgo krāsu gammu, ritmu kārtojumu un samēriem.

Kolekcijas pamatu veido skaitā lieli priekšmetu kopumi no Rīgas Latviešu biedrības, Pieminekļu valdes un muzeja organizētajām ekspedīcijām, ko papildinājušas lietas no vairāku privātpersonu kolekcijām. Nozīmīgu vietu apģērbu un tekstila kolekcijā ieņem priekšmeti no Arvīda Dzērvīša un Jāņa Rieksta vākuma.

Lielākā daļa kolekcijas priekšmetu – gan tautas apģērbu, gan sadzīvi un vidi raksturojošo – darināti un lietoti 19. gadsimtā, bet liecina par daudz senākām tradīcijām. Līdztekus nozīmīgu kolekcijas daļu veido 20. gadsimta tautas lietišķās mākslas darinājumi, kas raksturo tradicionālās kultūras ietekmju tālāku pastāvēšanu seno amata pratēju un profesionālu mākslinieku rokām darinātajās lietās.

Apģērbu un tekstila kolekcijas galvenā glabātāja Inita Heinola (tradicionālā apģērba sastāvdaļas)
Apģērbu un tekstila kolekcijas galvenā glabātāja Una Dževečka (interjera tekstils)

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Nākamā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.