Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Darbarīku un iedzīves priekšmetu kolekcija

LNVM darbarīku un iedzīves priekšmetu kolekcijā ir vairāk nekā 10 000 koka un metāla priekšmetu, kas darināti 18.–20. gadsimtā. Kolekcija visplašākajā veidā atspoguļo 19. gadsimta latviešu zemnieka dzīvi un darba gaitas. Līdztekus tam kolekcijā ir priekšmeti, kas sniedz ieskatu 20. gadsimta dekoratīvi lietišķajā mākslā.

Visplašāk kolekcijā pārstāvēti ādas un raga apstrādes, dravniecības, kokapstrādes un celtniecības, linu apstrādes, lopkopības un zemkopības,  pārtikas pārstrādes un pagatavošanas, zvejniecības un medniecības darbarīki.

Kolekcijā ietilpst arī plašs iedzīves priekšmetu klāsts: apgaismošanas ierīces, mēbeles, mērierīces, mūzikas instrumenti, rotaļlietas, trauki un galda piederumi u. c.

Kolekcijā saglabāti arī tautas lietišķās mākslas darinājumi, kas pārstāv tradicionālās amatu nozares no visiem Latvijas novadiem, aptverot laika posmu no 20. gadsimta vidus līdz mūsdienām.

Kolekcijā glabājas arī cittautu tradicionālās kultūras priekšmeti no Eiropas, Āzijas, Austrālijas un Okeānijas, Amerikas. Priekšmetus muzejam dāvinājušas privātpersonas – Latvijā ievērojami zinātnieki, mākslinieki, sabiedriskie darbinieki, kā arī nodevušas dažādas institūcijas.

Darbarīku un iedzīves priekšmetu kolekcijas galvenais glabātājs Jānis Šabanovs

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Iepriekšējā lapa Nākamā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.