Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Rotu kolekcija

LNVM rotu kolekcija ir lielākā mūsdienu Latvijas teritorijā 17.–19. gadsimtā darināto un lietoto tradicionālo rotu kolekcija. Tās ir vērtīgas priekšmetiskas liecības par rotu vietu tautas apģērbā un tradicionālā dzīvesveida rituālos, godos. Kolekcijā ietilpst ap 2700 priekšmetu – saktas, dubultpogas jeb kniepķeni, krelles, gredzeni. Kolekcijā vislielākajā dažādībā pārstāvētais rotu veids ir saktas. Pašas mazākās saktiņas lietotas krekla priekšas šķēluma malu savienošanai. Izmēros ievērojami lielākas ir saktas, kas spraustas villainēs. Greznas un iespaidīgas ir saktas, kas lietotas tradicionālajos kāzu rituālos. Ar īpašu dekorējumu izceļas t. s. “derību saktas”.

Kolekciju veido priekšmetu kopumi no Rīgas Latviešu biedrības, Pieminekļu valdes un muzeja organizētajām ekspedīcijām, ko papildinājušas lietas no vairākiem depozītiem un privātpersonu kolekcijām. Lielākā daļa rotu kolekcijas priekšmetu darināti un lietoti 18.–19. gadsimtā.

Kolekcijas galvenā krājuma glabātāja Inita Heinola

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Iepriekšējā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.