Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Fotonegatīvu kolekcija

Vairāk nekā 140 000 fotonegatīvu vienību plašais krājums ir unikāls vizuālo liecību klāsts, kas raksturo Latvijas kultūrvēsturi no 19. gadsimta otrās puses līdz 21. gadsimta sākumam. Kolekcijā plaši fotodokumentēti arhitektūras, arheoloģiskie, etnogrāfiskie objekti, dzīvesveids pilsētās un laukos.

19.–20. gadsimta mijas pilsētas, pilis, muižu kompleksus, sakrālos objektus, lauku sētas, rūpniecības objektus, dabas un vēstures pieminekļus ataino skolotāja un novadpētnieka Oskara Emila Šmita (1846–1917) uzņemtie vairāk nekā 3000 fotouzņēmumi. Skaitliskā apjoma un teritoriālā aptvēruma ziņā tā ir viena no ievērojamākajām viena cilvēka veidotām fotogrāfiju kopām Latvijā.

Aptuveni 53 000 fotonegatīvu saistīti ar 1923. gadā dibinātās Pieminekļu valdes darbību. Šī institūcija līdz 1944. gadam organizēja etnogrāfiskās un arheoloģiskās ekspedīcijas, kā arī veica arhitektūras objektu apsekošanu. Kolekcijā saglabāti etnogrāfiskajās ekspedīcijās fiksētie fotouzņēmumi, kuros redzama amatniecība, zemkopība, lopkopība, zvejniecība, ikdienas dzīve un svētki, dzīvojamie un sabiedriskie celtniecības objekti. Arheoloģiskajās ekspedīcijās uzņemtajos kadros redzami senvēstures pieminekļi un to izpētes gaita. Arhitektonisko objektu apzināšanā detalizēti fotofiksēti sakrālie un laicīga rakstura celtniecības objekti.

Vairāki tūkstoši fotonegatīvu raksturo arī Latviju pēc 2. pasaules kara, tostarp kara postījumus, jaundibinātos kolhozus, rūpniecības uzņēmumus, celtniecību pilsētās un laukos u. c.

Vairāki simti kolekcijas fotonegatīvu atspoguļo arī Trešās atmodas notikumus – demonstrācijas, mītiņus, piketus un barikāžu laiku Rīgā.

Kolekcijas galvenā krājuma glabātāja Gunita Baumane

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Iepriekšējā lapa Nākamā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.