Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Vēsturisko priekšmetu kolekcija

Kolekcijā ietilpst ap 25 000 dažādu materiālu un funkciju lietisko priekšmetu, kas raksturo ikdienas dzīvi un vēsturiskus notikumus, kā arī amatniecības, rūpniecības un tirdzniecības attīstību no viduslaikiem līdz mūsdienām. Lielāko kolekcijas daļu veido 20. gadsimta priekšmeti.

Kolekcijā ir mēbeles un interjera priekšmeti, gaismekļi, ikdienas saimniecības piederumi. Ikdienas dzīvi raksturo arī rakstāmrīki un skolas piederumi, rotaļlietas un spēles, sporta un vaļasprieku inventārs, dažādi kosmētikas un higiēnas piederumi. Saimniecības vēsturi raksturo 18.–20. gadsimta cunftu priekšmeti, amatniecības darbarīki un ražojumi, kā arī 19.–21. gadsimta fabriku ražojumu paraugi un produkcijas iepakojumi. Tehnoloģiju attīstību rāda foto aprīkojums, sakaru līdzekļi, kino un video aparatūra, mūzikas atskaņošanas ierīces, mājsaimniecības tehnika u. c.

Nozīmīga kolekcijas daļa ir aptuveni 5000 tekstiliju – ikdienas un svētku apģērbi, formastērpi, arī mājas un sadzīves tekstils, dievnamos lietotās tekstilijas, organizāciju karogi u. c. Laikmeta modi rāda arī aksesuāri – rotaslietas, spieķi, brilles, vēdekļi, somas, maki u. c.

Vēsturisko priekšmetu kolekcijā ietilpst arī vairāk nekā 3000 keramikas un stikla priekšmetu: dekoratīvas vāzes, tējas, kafijas un pusdienu servīzes, to daļas, glāzes, sīkplastikas paraugi, stikla pudeles, saldumu un augļu trauki, vāzes. To vidū ir gan oriģināldarbi, gan masu produkcija, kas izgatavota fabrikā “M. S. Kuzņecovs”, Rīgas porcelāna un fajansa rūpnīcā, Iļģuciema stikla fabrikā un Līvānu stikla fabrikā.

Kolekcijas galvenā krājuma glabātāja (mēbeles, vēsturiskie priekšmeti) Aija Jansone
Kolekcijas  glabātāja (tekstilijas, keramika un stikls) Agnija Cigelniece

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Iepriekšējā lapa Nākamā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.