Lapas darbībā iespējami traucējumi.

Kokskulptūru kolekcija

Kokskulptūru kolekcijā ietilpst vairāk nekā 250 skulptūru, ornamentālu kokgriezumu, kā arī muižnieku ģerboņepitāfiju no Latvijas baznīcām, kas aptver laika periodu no 14. gadsimta līdz 20. gadsimta pirmajai pusei. Kolekcija atspoguļo mākslas stilu evolūciju Latvijā no gotikas līdz barokam un rokoko, kā arī Latgales sakrālās koktēlniecības īpatnības 19./20. gadsimta mijā.

Kolekcijas lielākā daļa veidojusies, pateicoties 1923. gadā dibinātās Pieminekļu valdes veiktajam mākslas pieminekļu apzināšanas un saglabāšanas darbam, pārņemot savā rīcībā tos baznīcas mākslas priekšmetus, kuru saglabāšana bija apdraudēta. Pieminekļu valdes vākums tika nodots Valsts Vēsturiskajam muzejam (tagad LNVM). 1936. gadā kolekcijā iekļāva arī daļu kādreizējā Doma muzeja baznīcas mākslas kolekcijas, kuru Doma muzeja reorganizācijas gaitā pārņēma Pieminekļu valde.

Kokskulptūru kolekcijā glabājas Latvijā senākie zināmie gotiskās tēlniecības piemēri: skulptūras no Roņu salas (ap 1320. gadu), Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu baznīcas Triumfa krusts (ap 1380. gadu) un Pieta (ap 1400. gadu). Manierisma stila izpausmes atspoguļo ornamentāla kompozīcija ar Tikumu alegoriju Caritas (Mīlestība) no Zlēku luterāņu baznīcas (1652).

No baroka laika kolekcijā izceļamas Ķerkliņu luterāņu baznīcas skulptūras (17. gadsimta otrā puse), Kristofa Mitelhauzena darinātās skulptūras Rīgas Sv. Jēkaba baznīcai (ap 1680. gadu), Ekerta Frēliha skulptūras Rucavas luterāņu baznīcai (ap 1710. gadu), Joahima Kreicfelda skulptūras Sakas luterāņu baznīcai (ap 1710.–1720. gadu).

Rokoko stila iezīmes vērojamas Heinriha fon Bergena (?) veidotajās skulptūrās, kas saglabājušās no Umurgas luterāņu baznīcas iekārtas (ap 1730. gadu), kā arī Jozefa Slavičeka darinātajās skulptūrās Piltenes luterāņu baznīcas iekārtai.

Kolekcijas glabātāja Anete Ulmane

Lai iepazītos ar muzeja krājuma priekšmetiem klātienē, aicinām aizpildīt kontaktformu, norādot interesējošo tēmu un hronoloģiju. Pēc ziņas saņemšanas ar jums sazināsies muzeja speciālists.

Iepriekšējā lapa Nākamā lapa
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.